Vegetariánská strava vynechává z jídelníčku všechny nebo některé typy potravin živočišného původu. Vegetariáni obvykle mají poměrně zdravý životní styl – nekouří, sportují, konzumují hodně antioxidantů, vitaminu C, flavonoidů, nenasycených mastných kyselin, karotenoidů, pektinů a obecně vlákniny. Ve stravě mají méně nasycených mastných kyselin a cholesterolu. U vegetariánů bývá menší výskyt diabetu mellitu 2. typu, nižší hladina cholesterolu a méně častý výskyt hypertenze, obvykle jsou i štíhlejší (to však neznamená, že se nevyskytují obézní vegetariáni).
Pečlivě sestavený vegetariánský jídelníček, který je v souladu s potravinovou pyramidou, může zajistit zdravou, vyváženou stravu s dostatečným přísunem všech potřebných živin. S vynecháváním dalších a dalších skupin potravin se nicméně riziko nedostatečného příjmu některých živin zvyšuje. Jedná se zejména o omega-3 mastné kyseliny, vitamin B12, železo, vitamin D, vápník, jod, vitamin B2 a zinek.
Existují různé formy vegetariánské stravy. Vzájemně se liší tím, které potraviny nebo skupiny potravin člověk ve své stravě vynechává. Nejčastěji uváděné formy vegetariánství jsou přehledně shrnuty následující tabulce.
Tabulka: Porovnání vybraných forem vegetariánství a semivegetariánství
rostliny
mléčné výrobky
vejce
ryby a mořské plody
drůbež
ostatní druhy masa (hovězí, vepřové apod.)
vegetariánství
laktoovovegetariánství
ano
ano
ano
ne
ne
ne
ovovegetariánství
ano
ne
ano
ne
ne
ne
laktovegetariánství
ano
ano
ne
ne
ne
ne
veganská strava
ano
ne
ne
ne
ne
ne
semivegetariánství
flexitariánství
ano
ano
ano
někdy
někdy
někdy
pollotariánství
ano
někdy
ano
ne
ano
ne
pescetariánství
ano
někdy
někdy
ano
ne
ne
Viz také veganská strava a další pojmy v rejstříku, které obsahují výraz vegetarián.